Wat is maligne hyperthermie?

Wat is maligne hyperthermie?

Maligne hyperthermie (MH) is een levensbedreigende complicatie van algehele anesthesie. Deze aandoening ontstaat wanneer erfelijk belaste personen in contact komen met bepaalde anesthesiemiddelen. MH is een zeldzame erfelijke aandoening.

Wat is een carcinoma?

Het carcinoom is het meest voorkomende type kanker. Carcinomen ontstaan uit epitheelcellen. Epitheelcellen bedekken de oppervlakten van het lichaam, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Zo bestaat de bovenste laag van de huid, de mond- en keelholte en van de darm uit epitheelcellen.

Wat is een carcinoma in situ?

Een carcinoma in situ bestaat uit onrustige afwijkende cellen, die (nog) niet door omliggende weefsels heengroeien. In situ betekent: op z’n plek. Weefsels waarin in een carcinoma in situ kan voorkomen: alvleesklier.

Wat is een maligne lymfoom?

Lymfklierkanker of maligne lymfoom is een kwaadaardige woekering van lymfocyten. In normale omstandigheden spelen lymfocyten die behoren tot de witte bloedcellen, een belangrijke rol bij de bestrijding van ziekteverwekkers.

Wat is Neuroleptisch maligne syndroom?

Wat is het? Maligne neurolepticasyndroom (afkorting MNS) is een zeer zeldzame maar uitermate ernstige bijwerking van antipsychotica of van metoclopramide (Primperan®). Antipsychotica worden gebruikt om psychosen te behandelen.

Wat is verschil tussen tumor en carcinoom?

Voorstadium van kanker De afwijkende cellen zitten op een bepaalde plaats en hebben het omliggende weefsel nog niet aangetast. Ze kunnen ook nog niet doorgroeien in de omgeving of uitzaaien. Een carcinoom in situ wordt daarom anders behandeld dan een kwaadaardige tumor.

Wat zijn de kenmerken van een carcinoom?

Let daarom op deze 10 symptomen die kunnen wijzen op kanker:

  1. 1 – Slikklachten.
  2. 2 – Een verdikking of knobbeltje in je lichaam.
  3. 3 – Een plekje of knobbeltje op de huid.
  4. 4 – Je poep verandert zonder reden of er zit bloed bij.
  5. 5 – Veranderingen bij het plassen, bloed in je plas.
  6. 6 – Je bent moe zonder reden.

Welke borstkankers zijn er?

De verschillende soorten borstkanker zijn:

  • Ductaal carcinoma in situ (DCIS)
  • Lobulair carcinoma in situ (LCIS)
  • Invasief carcinoom NST.
  • Invasief lobulair carcinoom.
  • Hormoongevoelige borstkanker.
  • HER2-positieve borstkanker.
  • Triple negatieve borstkanker.
  • Inflammatoire borstkanker.

Hoe vaak zijn Kalkspatjes kwaadaardig?

Kalkspatjes kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Meer dan 80% van de kalkspatjes blijkt na nader onderzoek goedaardig te zijn. In de meeste gevallen kan je zelf of een arts bij lichamelijk onderzoek de kalkspatjes niet voelen. Een mammografie is in principe de manier om kalkspatjes te ontdekken.

Is lymfoom te genezen?

Ze begint meestal met een pijnloze lymfklierzwelling in de hals, oksels of in de borstholte tussen de longen. Soms hebben mensen last van koortsaanvallen, onbegrepen vermagering of nachtzweten. Een Hodgkinlymfoom is tegenwoordig goed te genezen met chemotherapie en/of bestraling.

Wat zijn de symptomen van lymfoom?

Symptomen Lymfomen (Non-Hodgkinlymfoom) een zwelling in de hals, oksel of lies. algemene verschijnselen als koortsaanvallen, vermoeidheid, gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, nachtelijke zweetaanvallen. klachten in een orgaan waarin een lymfoom ontstaat door zwelling.

Wat zijn de bijwerkingen van antipsychotica?

Welke bijwerkingen kan ik krijgen bij antipsychotica?

  • weinig emoties voelen.
  • suf en slaperig zijn (dit wordt na een tijdje minder)
  • minder onthouden.
  • moeite met concentreren.
  • minder zin in seks.
  • meer eetlust.
  • zwaarder worden.
  • droge mond of ogen.

Wat hebben alle psychofarmaca?

Psychofarmaca zijn medicijnen die aangrijpen op het centrale zenuwstelsel en werkzaam zijn tegen psychische aandoeningen: Angst-dempende middelen (= anxiolytica): bij angststoornissen. Anti-depressiva: bij depressies en manisch-depressieve aandoeningen. Anti-psychotica: bij psychosen en schizofrene aandoeningen.

Wat is hematologische maligniteiten?

Hematologische maligniteiten vormen een heterogene groep aandoeningen met verschillende zogenoemde cellulaire en moleculaire profielen. Bij lymfklierkanker gaat een bepaald soort witte bloedcellen, de lymfocyten, ongecontroleerd delen.

Welke carcinomen zijn er?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee types tumoren: carcinomen ontstaan uit epitheliale cellen, zoals de huid, de slijmvliezen of de klieren. Voorbeelden hiervan zijn borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker.

Wat is het verschil tussen een carcinoom en een tumor?

De term ‘in situ’ is Latijn voor ‘op zijn plek’. De afwijkende cellen zitten op een bepaalde plaats en hebben het omliggende weefsel nog niet aangetast. Ze kunnen ook nog niet doorgroeien in de omgeving of uitzaaien. Een carcinoom in situ wordt daarom anders behandeld dan een kwaadaardige tumor.

Wat is het verschil tussen carcinoom en melanoom?

Het verschil tussen een melanoom en carcinoom Van alle huidkanker is ongeveer tien procent een melanoom. De overige negentig procent behoort tot de zogeheten carcinomen. De carcinomen treden vooral op waar de zon vrij spel heeft: het gezicht, de handen en onderarmen.

Kan kleine tumor uitzaaien?

2 – Kanker kan uitzaaien Kanker kan uitzaaien. Via het bloedvaten- of het lymfestelsel kunnen kankercellen zich verspreiden. Op andere plekken ontstaan dan nieuwe tumoren. Die zijn vaak niet goed te behandelen, waardoor mensen vaak niet meer kunnen genezen.

Kan een tumor kleiner worden?

Bestraling kan ervoor zorgen dat de tumor helemaal verdwijnt. Of veel kleiner wordt, zodat we die tijdens een operatie weg kunnen halen. Het komt voor dat kankercellen na een operatie nog niet allemaal weg zijn. Bestraling kan dan die laatste cellen kapotmaken.

Wat als Kalkspatjes kwaadaardig zijn?

Behandeling van kalkspatjes Als er op basis van het mammogram een heel klein risico is op een kwaadaardige afwijking, dan kan een weefselonderzoek (meestal een biopsie) gedaan worden of na zes maanden opnieuw een mammografie om te kijken of de kalkspatjes veranderd zijn.