Wat is een STAK BV?

Wat is een STAK BV?

De stichting administratiekantoor is een stichting die u opricht om uw aandelen te beheren. De STAK koppelt het stemrecht los van het winstrecht. Het stemrecht blijft bij de stichting, met u als ‘overdragende aandeelhouder’ in het bestuur.

Kan een STAK een BV oprichten?

U dient uw aandelen van de BV over te dragen aan een stichting (STAK). Deze stichting krijgt hierdoor de aan de aandelen verbonden stem- en winstrechten. U moet ervoor zorgen dat u in het bestuur zit van deze stichting, zodat u vervolgens vanuit de stichting certificaten geeft aan uw BV.

Wat is het voordeel van een STAK?

Een STAK biedt aandeelhouders de mogelijkheid om de juridische en economische rechten van aandelen te splitsen. Het economische winstrecht en het juridische stemrecht, waar aandeelhouders normaliter beide over kunnen beschikken, worden gescheiden door de aandelen te certificeren.

Waarom een stichting boven een BV?

Flexibiliteit. Naast het voordeel van rechtspersoonlijkheid is een ander voordeel van de stichting dat de stichting erg flexibel is. Je kan er bijvoorbeeld aandelen in onder brengen (STAK), derdengelden beheren, een maatschappelijk of sociaal doel nastreven of zelfs commerciële activiteiten verrichten.

Is een STAK een onderneming?

Een stichting administratiekantoor, beter bekend als STAK, is een stichting die wordt opgericht om een scheiding te maken tussen stemrechten en economische rechten. Aandeelhouders beschikken over economisch winstrecht en juridisch stemrecht.

Is een STAK een vennootschap?

Een Stichting Administratiekantoor is een rechtspersoon die opgericht wordt bij notariële akte. Een STAK heeft geen leden (zoals een VZW) en geen vennoten (vennootschap). Het gaat als het ware om een ZWE- VEND VERMOGEN.

Waarom een STAK in de structuur?

Binden van personeel Een DGA kan dan via een STAK zijn personeel certificaten geven die recht geven op de winst. Op deze manier krijgen zij een financiële prikkel om langdurig verbonden te blijven aan de onderneming en optimaal te presteren zonder dat hen dit voorziet van zeggenschap over de onderneming.

Kan een BV eigenaar zijn van een stichting?

Ja zeker is dat mogelijk. Net zoals een gewone natuurlijke persoon een rechtspersoon kan oprichten. Dus bijvoorbeeld een stichting kan een BV oprichten, een BV kan een coöperatie oprichten, een BV kan een BV oprichten.

Kan een stichting een BV hebben?

Bij een BV + stichting-structuur is dit goed mogelijk. Via een zogeheten Golden Share aandeel krijgt de stichting specifiek zeggenschap (of zelfs een veto) over de BV, om zo de maatschappelijke doelstelling van de BV te beschermen.

Is een STAK transparant?

Wat zijn de fiscale gevolgen bij een StAK? De stichting is fiscaal transparant en maakt geen winst waarover belasting hoeft te worden betaald. De uitgekeerde dividenden worden immers binnen een bepaalde tijd doorgestort naar de certificaathouders.

Wat is het verschil tussen BV en stichting?

Een stichting heeft bijvoorbeeld geen aandeelhouders of leden en moet de winst inzetten om het doel van de stichting te verwezenlijken. Bij een B.V. is dat anders. Een B.V. heeft aandeelhouders en mag een winstoogmerk hebben en kan ook winst uitkeren aan de aandeelhouders.

Kan een BV bestuurder zijn van een BV?

In beginsel mogen enkel bestuurders een bv vertegenwoordigen. Het is echter mogelijk om ook derden, zoals werknemers, aandeelhouders, accountants, familieleden van bestuurders of anderen de bv rechtsgeldig te laten vertegenwoordigen.

Kan een BV onder een stichting vallen?

Kan ik mijn bedrijf inbrengen in een stichting? Het kan wel, maar een stichting mag geen winstoogmerk hebben. Bedrijven hebben meestal wel als doel om winst te maken. Daarom is het niet ideaal.

Hoeveel UBO’s?

UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van, of zeggenschap hebben over een organisatie. Sinds 27 maart 2022 is het voor ruim 1,5 miljoen organisaties verplicht om hun UBO’s ingeschreven te hebben in het UBO-register.

Wie zijn de UBO’s?

Mensen die meer dan 25% economisch belang hebben Deze mensen kun je aanmerken als UBO’s. Kijk ook welk percentage van het economisch belang in bezit is van de UBO’s: meer dan 25% en minder dan of gelijk aan 50% meer dan 50% en minder dan of gelijk aan 75%

Kan een UBO ook een bv zijn?

Meestal zal de UBO van een BV kunnen worden gebaseerd op het eerste criterium. In binnenlandse verhoudingen is dat meestal niet ingewikkeld. Wanneer er twijfel bestaat wie de UBO van een BV is, worden de bestuursleden als UBO aangemerkt. Dit wordt ook wel de Pseudo-UBO genoemd.