Mika on Suorahankinta?

Mikä on Suorahankinta?

Suorahankinta on määritelty hankintalain 40 §:ssä hankintamenettelyksi, jossa ei julkaista hankintailmoitusta vaan hankintayksikkö kutsuu yhden tai useamman mahdollisen toimittajan neuvottelemaan hankintasopimuksen ehdoista.

Millä perusteella voidaan tehdä Suorahankinta?

Yksinoikeuden suojaamisen vuoksi suorahankinta on mahdollinen esimerkiksi silloin, kun hankintailmoituksen julkaiseminen saattaisi paljastaa mahdollisen toimittajan liikesalaisuuden tai muun vastaavan tiedon, jonka paljastuminen aiheuttaisi toimittajalle taloudellista vahinkoa.

Mitä tarkoittaa puitejärjestely?

Puitejärjestelyllä tarkoitetaan yhden tai useamman hankintayksikön ja yhden tai useamman toimittajan välistä sopimusta, jonka tarkoituksena on vahvistaa tietyn ajan kuluessa tehtäviä hankintasopimuksia koskevat hinnat ja suunnitellut määrät sekä muut ehdot.

Mikä on käyttöoikeussopimus?

Käyttöoikeussopimuksen määritelmä taloudellista vastiketta vastaan tehtyä kirjallista sopimusta, jolla yksi tai usea hankintayksikkö siirtää rakennusurakan toteuttamisen ja siihen liittyvän toiminnallisen riskin yhdelle tai usealle toimittajalle.

Mikä on dynaaminen hankintajärjestelmä?

Dynaamisella hankintajärjestelmällä tarkoitetaan täysin sähköistä hankintamenettelyä tavanomaisille ja markkinoilla yleisesti saatavilla oleville hankinnoille. Hankintamenettely on kestonsa ajan avoin kaikille soveltuvuusehdot täyttäville toimittajille.

Mikä on epäsuora hankinta?

Epäsuorat hankinnat Epäsuoriin hankintoihin kuuluvat muut paitsi tuotannolliset hankinnat. Tällaisia ovat muun muassa MRO-hankinnat (Maintenance, Repair, Operating) eli esimerkiksi toimistotarvikkeet, varaosat, kunnossapidon tarvikkeet, kemikaalit ja turvavälineet.

Mikä on Hankintarengas?

Yksi usein käytetty yhteistyön muoto on ns. hankintarengas. Käytännössä tämä tarkoittaa usein sitä, että yksi hankintayksikkö huolehtii muiden hankintayksiköiden puolesta kilpailutuksen pääasiallisesta valmistelusta ja teknisestä toteutuksesta.

Mikä on julkinen hankinta?

Julkiset hankinnat ovat sellaisia tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja, joita valtio, kunnat ja kuntayhtymät, valtion liikelaitokset sekä muut hankintalainsäädännössä määritellyt hankintayksiköt tekevät oman organisaationsa ulkopuolelta.

Mikä on puitesopimus?

Puitesopimus on sopimus, jossa määritellään yleiset ehdot, joita sovelletaan tiettyyn sopimusjoukkoon, esimerkiksi toimitus- tai palvelusopimuksiin. Kun puitesopimuksessa määrätään yleisesti yhteistyön ehdot, yksittäisissä sopimuksissa puolestaan sovitaan projekti- tai tilauskohtaisista ehdoista.

Mitä tarkoittaa kiinteistön käyttöoikeus?

Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisella tarkoitetaan yleensä maa-alueen, rakennuksen, huoneiston tai rakennuksen osan vuokraamista joko arvonlisäverolliseen tai -verottomaan käyttöön.

Milloin hankintalakia sovelletaan?

Hankintalakia sovelletaan ainoastaan silloin, kun poikkeussäännössä tarkoitettua osarahoitusta ei ole ja kun asianomainen hankintaviranomainen saa tutkimus- ja kehittämistoiminnan tulokset hyödykseen.

Miten Hansel toimii?

Hansel hyväksyy mukaan kaikki toimittajat, jotka täyttävät Hanselin soveltuvuudelle asettamat vaatimukset ja muut ehdot. Hansel solmii DPS-toimittajien kanssa sopimuksen, jolla toimittaja samalla sitoutuu yhteisiin pelisääntöihin. DPS:ään hyväksyttävien toimittajien määrää ei rajoiteta.

Mitä on ostotoiminta?

Ostotoiminta (Purchasing, Procurement) on ostamisen yleistermi. Perinteisesti sitä kuvataan prosessina, joka alkaa tarpeen määrittelyllä ja päättyy ostolaskujen maksuun.

Mikä on hankinnan merkitys yritykselle?

Hankintatoimen merkitys yrityksen tuloksen teossa on merkittävä. Siitä on tullut pysyvä strateginen osa yrityksen johtamista. Hankintatoimen osuus liikevaihdosta on yrityksille keskimäärin 53%, tavarakaupan ja -valmistuksen piirissä hankintatoimen vaikutus voi olla jopa 80% yrityksen liikevaihdosta.

Milloin Hankintalakia ei sovelleta?

Hankintalain soveltamisen ulkopuolelle on jätetty väestönsuojelua, pelastuspalveluja, vaarojen ehkäisemistä, ensihoitopalvelua ja ensivastetoimintaa koskevat hankinnat silloin, kun ne tehdään voittoa tavoittelemattomilta järjestöiltä tai niiden yhteenliittymiltä.

Minkä suuruiset hankinnat pitää kilpailuttaa?

Tällä hetkellä pääsääntöinen kansallinen kynnysarvo kilpailutukselle on 30.000 euroa, rakennusurakoille 150.000 euroa. Jos hankinnan arvo on vähemmän kuin kynnysarvo, kilpailutusta ei tarvitse järjestää hankintalain menettelyohjeilla.

Mitä on hankintatoimi?

Yritykset ja yhteisöt ostavat toiminnassaan tarvitsemiaan hyödykkeitä ja palveluita suuressa määrin myös organisaationsa ulkopuolelta. Näiden ostotoimintojen strategista suunnittelua ja ennustamista, sekä kyseisiä hyödykkeitä ja palveluita tuottavien toimittajien hallintaa, kutsutaan “hankintatoimeksi”.

Onko puitesopimus työsopimus?

Puitesopimus työn tekemisestä Puitesopimus ei kuitenkaan ole työsopimuslaissa tarkoitettu työsopimus, vaan ainoastaan sopimus niistä ehdoista, joita sovelletaan osapuolten kesken erikseen sovittavissa määräaikaisissa työsuhteissa.

Onko Runkosopimus työsopimus?

On huomattava, että runkosopimus ei itsessään ole työsopimus eikä takaa sen solmineelle työntekijälle yhtään tuntia työtä.

Mikä ero on hallinta ja Käyttöoikeudella?

Toisinaan käyttöoikeudesta ja hallintaoikeudesta puhutaan toistensa synonyymeinä. Käyttöoikeus on sanana kuitenkin suppeampi hallintaoikeuteen nähden. Käyttöoikeuden haltijalla on siis oikeus ainoastaan käyttää kiinteistöä mutta ei laajempaa hallintaoikeutta. Käyttöoikeuden luovuttamisen yleisin muoto on vuokraaminen.