Welke planten kun je stekken in water?
Een aantal planten die goed in water groeien zijn:
- Lepelplant.
- Rozemarijn.
- Lavendel.
- Basilicum.
- Anthurium.
- Klimop.
- Monstera.
- Philodendron.
Welke vaste planten makkelijk stekken?
Geschikte planten voor het stekken van scheuten Zich vertakkende groenblijvende vaste planten die voortdurend door blijven groeien, zoals schildpadbloemen (Penstemon) en vaste muurbloemen (Erysimum) zijn het gemakkelijkst en schieten erg goed wortel.
Kan je elke plant stekken?
Hoe je een plant moet stekken, verschilt per plantsoort. Sommige planten hebben uitlopers, die maken dus zelf al een babyplantje aan. Andere planten hebben luchtwortels, deze kun je meteen stekken. En bij vetplanten is het helemaal makkelijk: je kunt elk stukje blad stekken!
Hoe lang stekjes?
Een beetje afhankelijk van de grootte van de moederplant, is het ideale stekje ongeveer 10 tot 15 centimeter lang. Haal altijd wat van de onderste bladeren van je stek af, dat is het stammetje wat straks in de grond of onder het water gaat. Als laatste basiselement heb je een dosis geduld nodig.
Hebben stekken veel water nodig?
Stekjes zijn onwijs gevoelig. Ze hebben voldoende water nodig, want het is moeilijk voor een stekje zonder wortels om veel water op te nemen. Zorg er dus voor dat je het stekje geregeld water geeft.
Hoe Salvias overwinteren?
de plant kan ‘s winters beter binnen worden overgehouden om bevriezing te voorkomen. Knip de salvia licht terug en pot de plant op, overwinteren op een koele vorstvrije plaats. Weinig water geven.
Kun je salie stekken?
De populaire tuin en kruiden salie kan generatief worden vermeerderd door zaden en vegetatief door stekken of gewortelde scheuten.
Welke planten kun je goed stekken?
Deze kamerplanten zijn makkelijk te stekken en zo doet u dat
- Aloƫ Vera.
- Ananasplant.
- Bananenplant.
- Basilicum.
- Chinees lantaarnplantje: Ceropegia woodii.
- Citroengeranium: Pelargonium graveolens.
- Dolfijnenplant: Senecio peregrinus.
- Gatenplant: Monstera deliciosa.
Welke planten kun je allemaal stekken?
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby’s te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Welke planten kan je splitsen?
Planten die je met een snoeischaar, schep of spitvork splitst zijn onder andere aster, hosta, phlox, hemelsleutel (Sedum spectabile), vuurpijl (Kniphofia) en polvormende siergrassen als lampenpoetsersgras (Pennisetum).
Kun je alle kamerplanten stekken?
Kun je elke kamerplant stekken? Niet elke plant kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige planten heb je alleen een enkel blad nodig, maar bij de meeste planten heb je de stengel of stam nodig om de plant te vermeerderen.
Waarom wortelen mijn stekjes niet?
Zorg ervoor dat je stek niet te groot is en te veel bladeren heeft. Een deel van de energie van de plant gaat naar het maken van nieuwe wortels. Wanneer je stekje er alles aan moet doen om z’n bladeren in stand te houden, gaat dat ook de wortelgroei tegen.
Hoe lang kan een stekje zonder water?
Sommige stekjes wortelen binnen enkele weken, maar andere kunnen daar maanden over doen. Zolang je stekje er nog gezond uit ziet, en niet verdroogd of verlept is, dan is het druk bezig wortels te ontwikkelen.
Hoe verzorg je een stekje?
De jonge stekjes doen het goed op een druppel water per week. Ze houden wel van een warme, lichte plek. In een kweekkas, of met een plastic zak over de potjes kun je zorgen voor meer warmte. Er moet wel voldoende lucht bij de stekjes komen, anders gaan ze schimmelen.
Hoeveel wortels aan stekje?
Voor de meeste planten geldt dat als de wortels zo’n 5 tot 10 centimeter zijn, je het plantje in de grond kunt zetten. Bij grotere stekken, zoals bijvoorbeeld stekken van een Monstera deliciosa, kun je beter wat langer wachten. Laat je je stekjes heel lang in het water staan, dan zal de plant niet zoveel gaan groeien.
Is alle salie winterhard?
Sommige salie is winterhard, maar dit geldt niet voor alle soorten. De gekleurde bloemen blijven vaak tot de herfst aan de plant. Dit vergroot de sierwaarde in uw tuin. De bladeren kunnen zelfs tot bijna in het voorjaar aan de plant blijven, zeker bij zachte winters.
Is salie eenjarig?
Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren Verdraagt vrij veel droogte en is mede daardoor zeer geschikt om te gebruiken in potten en bloembakken.