Kan man slette journal?

Kan man slette journal?

Du kan kreve at opplysninger eller utsagn om deg slettes fra journalen. Denne rettigheten følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 5-2 og helsepersonelloven § 43. Kravet om sletting må fremmes for den virksomheten som er ansvarlig for pasientjournalen din.

Hvordan skrive en god journal?

Det som skrives i pasientjournal skal være i samsvar med god yrkesetikk. Det skal ikke brukes stigmatiserende eller nedlatende ord. Det skal ikke være synsing, men fakta som blir dokumentert. Kommer pårørende med opplysninger, skal man skrive det de sier.

Kan jeg lese min legejournal?

Pasientjournalen din på Helsenorge Ved å logge inn i tjenesten Pasientjournal på Helsenorge vil du få tilgang til pasientjournalen din fra noen sykehus. Pasientjournalen din vil kun vises når du har logget deg inn. Du må være over 16 år for å få tilgang til pasientjournalen din på Helsenorge.

Hvordan få kopi av journal?

For å få kopi av dine journaldokumenter på papir må du kontakte sykehuset der du var pasient og be om at de sender deg en kopi av journalen i posten. Det kan hende du må betale et gebyr.

Hva er Journalens funksjoner?

Journalen skal blant annet inneholde opplysninger om pasientens tilstand og årsak til kontakt med helse- og omsorgstjenesten, hvilke undersøkelser som har blitt utført, aktuell diagnose, hvilken behandling og pleie pasienten har mottatt, medisinering, opplysninger om henvisninger og vurdering av henvisninger til …

Når slettes pasientjournaler?

Helsepersonelloven § 44 gjelder sletting av journal på feil person. Helsepersonell skal, etter krav fra den opplysningene gjelder eller på eget tiltak, slette opplysninger i journal og journal som er ført på feil person, med mindre allmenne hensyn tilsier det motsatte.

Hva skal stå i pasientjournalen?

Det sentrale er at journaldokumentasjonen på en god måte beskriver det sentrale i helsehjelpen til pasienten. Tilsynsmyndigheten understreker ofte at journalen skal inneholde opplysninger om kontaktårsak, undersøkelse, funn, kliniske vurderinger, diagnostiske overveielser og plan for videre behandling.

Hva betyr å journalføre?

Journalføring er den systematiske og fortløpende registeringen av opplysninger i en journal.

Hvor kan jeg se min pasientjournal?

Pasientjournalen på helsenorge.no er en tjeneste som gir deg tilgang til din originale sykehusjournal. Du får digital tilgang via helsenorge.no. Der får du også tilgang til en annen tjeneste, som kalles kjernejournal.

Når har helsepersonell lov til å lese i pasientjournalen?

Helsepersonell kan alltid gå inn i en journal dersom pasienten gir samtykke. Det finnes imidlertid mange situasjoner der helsepersonell ikke kan få et gyldig samtykke eller der det er etisk vanskelig å spørre om samtykke. Dette gjelder blant annet i akuttsituasjoner og der pasienter har redusert bevissthet.

Hvem har dokumentasjonsplikt?

Den som yter helsehjelp, skal nedtegne eller registrere opplysninger som nevnt i § 40 i en journal for den enkelte pasient. Plikten til å føre journal gjelder ikke for samarbeidende helsepersonell som gir hjelp etter instruksjon eller rettledning fra annet helsepersonell.

Hvem eier pasientjournal?

Hvem eier egentlig mine data og min journal? Jeg har hørt en erfaren helsejurist si at i utgangspunktet er det ingen som eier selve pasientjournalen, men at det er rettigheter og tilgang til journalen som eies. Sykehuset har rett til å lagre og bruke data om meg. Fastlegen har rett til det samme.

Hvor lenge skal en pasientjournal oppbevares?

Journaler som leveres til fylkeslegen oppbevares i 10 år, og journalene kan deretter tilintetgjøres etter samråd med Riksarkivaren eller avleveres til offentlig arkivdepot.

Hvordan slette kjernejournal?

Du kan: Fjerne din egen tilgang til kjernejournalen fra helsenorge.no. Dette gjør du ved å gå til Profil og innstillinger i menyen under navnet ditt og velge Tilgang til dine helseopplysninger. Begrense tilgang til hele eller deler av kjernejournalen for alt helsepersonell.

Hva menes med å skrive journal etter god Yrkesskikk?

Journalen skal føres i samsvar med god yrkesskikk og skal inneholde relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen, samt de opplysninger som er nødvendige for å oppfylle meldeplikt eller opplysningsplikt fastsatt i lov eller i medhold av lov.

Hva er forskjellen på arkivering og journalføring?

Arkivplikten favner på den måten videre enn journalføringsplikten, og omfatter en større gruppe dokumenter. Et dokument som ikke oppfyller kriteriene for journalføring, skal derfor kanskje arkiveres i stedet. Forskjellen er at loven som hovedregel ikke krever at det aktuelle dokumentet skal på offentlig journal.

Hvordan dokumentere i journal?

Svar: Det sentrale er at journaldokumentasjonen på en god måte beskriver det sentrale i helsehjelpen til pasienten. Tilsynsmyndigheten understreker ofte at journalen skal inneholde opplysninger om kontaktårsak, undersøkelse, funn, kliniske vurderinger, diagnostiske overveielser og plan for videre behandling.

Kan man se røntgenbildene sine?

Hva har du rett til innsyn i? I pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1 står det at alle pasienter og brukere har rett til innsyn i sin egen journal med bilag. Bilagene er alt det som ikke er skrevet direkte i pasientjournalen, slik som røntgenbilder, prøvesvar og pleieplaner.

Hvorfor kan jeg ikke se pasientjournalen min?

Når den du har foreldreansvar for har fylt 16 år har du ikke lenger tilgang til deres helseopplysninger. For å få tilgang til pasientjournalen kan ungdommen selv logge seg inn på Helsenorge, eller gi deg fullmakt. Hemmelig adresse kalles ofte «fortrolig adresse» eller «adressesperre».

Hvem har rett til innsyn i pasientjournal?

Hovedregelen er at nærmeste pårørende har rett til innsyn, med mindre særlige grunner taler i mot dette. Hvem som er nærmeste pårørende er definert i lovens § 1-3 bokstav b. “Særlige grunner” kan være opplysninger pasienten eller brukeren har gitt uttrykk for at det ikke skal gis innsyn i for pårørende.