Wie is de voorzitter van de Raad van Europa?

Wie is de voorzitter van de Raad van Europa?

Sinds 1 december 2019 is de Belgische oud-premier Charles Michel de vaste voorzitter. Zijn voorganger, Donald Tusk, leidde de Europese Raad vanaf 1 december 2014. Diens voorganger was de Belg Herman Van Rompuy; hij was de eerste vaste voorzitter van de Europese Raad (vanaf 1 december 2009).

Wat is het verschil tussen de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie?

De Raad van Europa hoort niet bij de Europese Unie. De Raad van Europa is een organisatie die in 1949 is opgericht. De Raad van Europa bestaat, in tegenstelling tot de Europese Unie, uit vrijwel alle Europese landen. Rusland en Turkije maken ook deel uit van de Raad van Europa.

Wie zit de Raad voor?

In deze instelling van de Europese Unie (kortweg ‘de Raad van Ministers’ of nog korter ‘de Raad’ genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit.

Wie vertegenwoordigt Belgie in de Europese Raad?

Van 1 december 2014 tot 1 december 2019 was de voormalige Poolse premier Donald Tusk de voorzitter van de Europese Raad. Sindsdien is de voormalige Belgische premier Charles Michel voorzitter.

Wie is de voorzitter van de Raad van Ministers?

Voorzitterschap. Het voorzitterschap van de Raad ligt per toerbeurt van zes maanden in handen van een van de lidstaten. Sinds 1 januari 2022 is Frankrijk voorzitter van de Raad.

Wie zitten er voor Nederland in het Europees Parlement?

De CDA-fractie maakt in de zittingsperiode 2019-2024 deel uit van de fractie Europese Volkspartij (christendemocraten).

  • Esther de Lange.
  • Annie Schreijer-Pierik.
  • Jeroen Lenaers.
  • Tom Berendsen.
  • Toine Manders (gekozen via 50PLUS, overgestapt in juni 2020)

Wat houdt het Europees Parlement in?

Het Europees Parlement vormt, samen met de Raad van de Europese Unie, de wetgevende macht van de EU. Het wordt om de vijf jaar rechtstreeks gekozen door de stemgerechtigden in de EU.