Wat is shared decision making?

Wat is shared decision making?

Een verbijzondering van informed consent is ‘shared decision making’ (SDM), ofwel ‘gezamenlijke besluitvorming’. Dit betekent dat de arts en de patiënt gezamenlijk besluiten over wat in een bepaalde situatie het best bij de patiënt past.

Wat is gezamenlijke besluitvorming zorg?

Bij gezamenlijke besluitvorming komen de zorgverlener en de patiënt met diens naasten tot besluiten die het beste passen bij de waarden, wensen en behoeften van de patiënt in die fase van zijn leven.

Waarom SDM?

Door shared decision making maakt de patiënt bewuster een keuze en is hij trouwer aan de behandeling, die daardoor effectiever is. Daarnaast neemt de patiëntentevredenheid toe en vermindert SDM in de meeste gevallen onnodige zorgkosten.

Wat is gedeelde besluitvorming?

Bij gedeelde besluitvorming (‘shared decision making’) geeft de arts vooraf aan dat er een beslissing genomen moet worden en dat de mening van de patiënt belangrijk is; de arts vraagt de patiënt ook naar diens ideeën, wensen en voorkeuren en nodigt de patiënt expliciet uit om samen over de opties na te denken.

Wat zijn de vier stappen van gezamenlijke besluitvorming?

De situatie bespreken. De mogelijkheden bespreken. Achterhalen wat de voor- en nadelen en risico’s zijn van de verschillende mogelijkheden. De voorkeuren bespreken.

Waar staat SDM voor?

Bij shared decision making (SDM), ook bekend als Samen Beslissen, nemen patiënt en zorgverlener samen een besluit welke zorg het beste bij de patiënt past. De arts bespreekt met de patiënt de medische opties, voor- en nadelen en de gevolgen van de behandeling, diagnose en nazorg.

Waarom samen beslissen?

Samen Beslissen verbetert de zorg en ondersteuning. Behandelingen slaan bijvoorbeeld beter aan. En patiënten zijn meer tevreden en trouwer aan afspraken als zij worden betrokken bij de beslissing. Patiëntenfederatie Nederland vindt dat Samen Beslissen een gewoonte moet worden in de zorg.